عوارض مصرف همزمان داروهای گیاهی و شیمیایی فشارخون

دکتر بهجت جوادی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه فعالیت یک دارو در صورت مصرف همزمان با داروهای دیگر مانند گیاهان دارویی و حتی بعضی از مواد غذایی ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد، گفت: این امر ممکن است باعث کاهش یا افزایش اثر دارو و ایجاد عوارض شود.

وی با اشاره به اینکه تداخلات دارویی اغلب در سطح جذب، انتقال و توزیع، متابولیسم و دفع داروها صورت می‌گیرد، گفت: تداخل بین داروهای کاهنده فشار خون و برخی از گیاهان دارویی از جمله تداخلات مهم است که باعث افزایش یا کاهش بیش از حد فشار خون و اغلب عوارض غیرقابل جبران می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشکده داروسازی مشهد تصریح کرد: گیاهانی مانند شیرین بیان، فلوس، سنا، گزنه، بابونه شیرازی، ختمی، علف خرس، جین سنگو و … با مکانیسم‌های مختلف باعث کاهش اثر داروهای مدر از قبیل تیازیدها (مانند هیدروکلرتیازید)، فورزماید و اسپیرونولاکتون می‌شوند که ممکن است باعث افزایش فشار خون بیمار شود.

جوادی افزود: سیاه دانه، آلوئه ورا، شیرین بیان، فلوس و سنا به دلیل کاهش پتاسیم خون با داروهای مدر افزاینده دفع پتاسیم مانند تیازیدها و فورزماید تداخل دارند و باعث کاهش شدید پتاسیم خون می‌شوند که بویژه برای بیماران تحت درمان با دیگوگسین خطرناک است.

این متخصص داروسازی سنتی با اشاره به اینکه گیاه گل قاصد ممکن است باعث افزایش اثر داروهای مدر و کاهش بیش از حد فشار خون شود، گفت: مصرف همزمان گیاهانی همچون علف چای، جعفری، سیاه دانه، هوم یا افدرا و اکالیپتوس باعث کاهش اثر تمامی داروهای ضد فشار خون و در بعضی موارد افزایش شدید فشار خون و بروز عوارض ناشی از آن می‌شود.

وی یادآور شد: مصرف همزمان سنبل الطیب، زنجبیل، سیر، رازک (که به عنوان طعم دهنده به انواع ماءالشعیر افزوده می‌شود)، زالزالک و گریپ فروت باعث افزایش اثر داروهای کاهنده فشار خون و کاهش بیش از حد فشار خون می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشکده داروسازی مشهد مصرف فلفل قرمز و فلفل سبز با داروهای مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین مانند کاپتوپریل و انالاپریل را عامل افزایش عارضه سرفه ناشی از این داروها دانست و افزود: مصرف فلفل سیاه با داروی پروپرانولول باعث افزایش غلظت سرمی این دارو می‌شود

جوادی با تاکید بر اینکه تغییر سبک زندگی مهم‌ترین عامل در درمان پرفشاری خون است، گفت: تغییر رژیم غذایی، کاهش وزن، افزایش فعالیت‌های بدنی و کاهش میزان استرس از مهم‌ترین تغییرات سبک زندگی برای این دسته از بیماران است.

این متخصص داروسازی سنتی با بیان اینکه در صورت نیاز به دارودرمانی، داروهای گیاهی کاهنده فشار خون در کنار داروهای رایج ضد فشار خون نقش موثری در کنترل این نوع بیماری دارند در پایان خاطر نشان کرد: این نوع داروها باید تحت نظارت کامل پزشک متخصص آشنا با داروهای گیاهی و طب سنتی مصرف شود، زیرا در غیر این صورت عدم کنترل صحیح فشار خون ممکن است مشکلات و عوارضی را در بیماران ایجاد کند.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا