حفظ امنیت اقتصادی و نظامی در گرو تولید محصولات فناورانه است

دکتر مسعود شفیعی، رئیس جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه به سیناپرس گفت: در دهه های نخست انقلاب صحبت از خودکفایی صنعتی بود و ما قصد داشتیم تمام کارهای خودمان را انجام دهیم زیرا کشوری با نظام جدید اسلامی بودیم که دشمنان زیادی هم داشتیم اما بعدها به این نتیجه رسیدیم که نمی توانیم تمامی فناوری ها را تولید کنیم و هزینه بعضی از قطعات و هزینه تولید چندین برابر قیمت نمونه مشابه خارجی می شود بنابراین مدل توسعه صادرات را جایگزین مدل خودکفایی کردیم.

استاد دانشکده مهندسی برق امیرکبیر افزود: ما برای دسترسی به جایگاهی والا و پیشرفته نیاز داریم تمرکز ویژه ای در برخی از حوزه ها داشته باشیم و با تولید محصولات به بازار دنیا ضمن درآمد زایی، امنیت اقتصادی و نظامی مان را هم حفظ کنیم. ما باید تولیداتی داشته باشیم که کشورهای دیگر به ما وابسته شوند. وقتی کشورهای دیگر به محصولات ما وابسته شوند، دیگر نمی توانند ما را تحریم کنند.

رئیس پیشین دانشگاه فنی و حرفه ای اظهارداشت: متاسفانه ما هنوز نتوانسته ایم در توسعه صادرات جایگاه خوبی داشته باشیم و با عرضه محصولات فناورانه ای به بازار دنیا، کشورهای دیگر را وابسته خودمان کنیم.

وی عنوان کرد: صادرات ما پیش از این یک سری محصولات کشاورزی مانند زعفران، پسته و صنایع دستی همچون فرش بود اما اکنون کشورهای دیگر مانند آمریکا و اسپانیا خودشان اقدام به تولید این محصولات کرده اند و اکنون میزان صادرات ما در این زمینه کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: پیش از این نفت را صادر می کردیم و کشورهای دیگر نیز وابسته به ما بودند اما متاسفانه با تبانی آمریکا و عربستان و … نفت کشورهای دیگر جایگزین ایران شده است. عدم فروش نفت و اعمال تحریم ها باعث شده تا اکنون اقتصاد ما ضعیف شود و شاهد مشکلات کنونی جامعه باشیم.

شفیعی گفت: تنها راهکار برون رفت از این مساله تولید قطعات و محصولاتی است که کشورهای دیگر به آن نیاز داشته باشند. در حال حاضر صحبت از خودکفایی کشور مثلا در محصولاتی از قبیل گندم، سیب زمینی، برنج و…. در بحران بی آبی ایران جایگاهی ندارند. دیگر نباید هندوانه ای تولید و صادر کنیم که برای هر کیلو آن 500 لیتر آب نیاز دارد. ما باید یک برنامه ریزی جامع و متوازن در اکوسیستم کشور از جمله آموزش عالی و هم در کارهای اقتصادی کشورمان داشته باشیم تا بتوانیم جایگاه بالای خودمان را بدست آوریم.

وی ادامه داد: دانشجویان، اساتید و صاحبان علم، محور همه این پیشرفت ها هستند اما به نظر می رسد این روزها یک مقدار انگیزه دانشجویان و اساتید نسبت به گذشته در رابطه با تحصیل و کسب علم و دانش کمتر شده است. دانشجویان نخبه برای ادامه تحصیل به خارج از کشور می روند. اساتید نیز به دلایل مسایل مالی و انگیزشی دلسرد شده اند لذا از مسوولان کشور درخواست می کنم  تا دیر نشده اقداماتی در این راستا انجام دهند تا اساتید بتوانند با انگیزه بیشتر دانشجویان خوبی را تربیت کنند. همچنین توقع داریم به دانشجویان نیز توجه بیشتری داشته باشند تا آنها در ایران ماندگار شوند و به کشور خودشان خدمت کنند.

وی یادآورشد: همچنین متاسفانه طی چند سال گذشته حدود 60 تا 70 درصد دانش آموزان سال آخر تحصیلی رشته های مهندسی دانشگاه های فنی و مهندسی و جامع علمی و کاربردی تمایل زیادی به رشته های تجربی پیدا کرده اند و کمتر دانشجویان با سواد و نخبه به سمت رشته های ریاضی و علوم انسانی رفته اند بنابراین ورودی افراد با کیفیت برای رشته های مهندسی کمتر شده است.

وی اظهارداشت: اکنون ما صاحب دانشگاه های کارآفرین هستیم. اساتید خوبی در دانشگاه های برتر تدریس می کنند اما متاسفانه ورودی دانشگاه های مهندسی مانند قدیم نیست و دانشجویان نخبه، زبده خبره کمتری دارد. اگر چاره ای بابت این موضوع اندیشیده نشود، دوره های مقاطع تحصیلات تکمیلی( کارشناسی ارشد و دکترا) دیگر برای کشور یک مزیت نیست و پروژه های مملکت که اکنون در حال انجام است، خسارت های فراوانی می بینند.

گفتگو: فرزانه صدقی

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا