جزییات بسته حمایت از صادرات کالا و خدمات دانش بنیان اعلام شد

بسته حمایت از صادرات کالا و خدمات دانش بنیان به تازگی در هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی به تصویب رسیده است. لطفا مختصری توضیح در خصوص این مصوبه ارائه فرمائید.

صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای توسعه خدمات خود و در چارچوب خدمات جاری برای شرکت­های دانش­ بنیان اقدام به ارایه تسهیلات حمایت از صادرات محصولات دانش­ بنیان نموده است که برای مصداق­های گوناگون مرتبط با صادرات محصولات دانش­ بنیان به شرط آن که صادرکننده یک شرکت­ دانش­ بنیان باشد، قابل استفاده خواهد بود.

یکی از شرایطی که شرکتها جهت برخورداری از این تسهیلات بایستی برخوردار باشند " دانش بنیان" بودن است آیا شرایط دیگری هم وجود دارد؟

شرایط عمومی وجود دارد. این شرایط برای استفاده از تسهیلات برای شرکت­های دانش­ بنیان فعال در صادرات کالا و خدمات محصولات دانش­ بنیان به صورت زیر است

الف) دانش‌بنیان بودن شرکت صادرکننده کالا و خدمات شرط لازم برای دریافت تسهیلات است.

ب) احراز شرایط توانمندی شرکت برای عملیاتی نمودن تعهدات ایجاد شده در قراردادهای صادرات کالا و خدمات، شرط لازم برای اعطای تسهیلات خواهد بود.

پ) فرآیندهای ارزیابی تقاضای دریافت شده مبتنی بر رویه‌های مصوب این صندوق انجام خواهد شد.

ت) احراز انطباق موضوع قرارداد صادرات کالا و خدمات دانش­ بنیان با فهرست موضوعی محصولات دانش‌بنیان ضروری است.

آیا شرکتهای دانش بنیانی که جهت صادرات یک محصول خاص تسهیلات دریافت می کنند، می توانند از سایر مزایای صندوق نوآوری و شکوفایی هم بهره مند گردند؟

بله، شرکت­های دانش­ بنیان دارای صلاحیت که تسهیلات صندوق را برای صادرات محصول مشخص دریافت استفاده نمایند، در صورت توسعه سایر محصولات دانش­ بنیان دارای مزیت صادراتی و تکمیل فرآیند نظارتی صندوق نوآوری و شکوفایی، می­توانند از سایر تسهیلات صندوق با اولویت مناسب شامل تسهیلات لازم برای پیشبرد مراحل پیش ­تولید و تولید صنعتی و یا خدمات ضمانت­نامه و توسعه بازار صادراتی استفاده نمایند.

به طور خلاصه بفرمایید برای تخصیص تسهیلات به یک شرکت چه معیارهایی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند؟

در فرآیند ارزیابی شرکت درخواست­کننده، در کنار معیارهای اصلی مدیریت ارزیابی، بررسی سطح توانمندی بالقوه در صادرات محصولات و خدمات دانش­ بنیان ملاک خواهد بود. از سوی دیگر سابقه شرکت در زمینه صادرات محصولات و خدمات منجر به تسریع در فرآیند ارزیابی خواهد شد.

 تسهیلاتی که شامل شرکت های دانش بنیان صادر کننده کالا می شوند از چه نوعی هستند و مختصری نیز توضیح بفرمایید.

خوشبختانه، تسهیلات صادرات انواع مختلفی دارند و شرکت دانش بنیان به فراخور نیاز خود پس از ارزیابی های لازم میتواند از این تسهیلات بهره مند گردد، انواع تسهیلات عبارتند از:

–           تسهیلات سرمایه در گردش

–           تسهیلات سرمایه ثابت

–           یارانه سود تسهیلات

–           تسهیلات حمایت از صادرات

–           تسهیلات توانمندساز

–           تسهیلات توسعه بازار صادراتی

–           ضمانت­نامه بانکی

–           تسهیلات حمایت از انتقال فناوری

تسهیلات سرمایه در گردش

تسهیلات سرمایه در گردش برای شرکت‌های دانش­ بنیان صادرکننده کالا و خدمات تا سقف 20 میلیارد ريال و  بر مبنای حداکثر 70 درصد ارزش صادرات محصول دانش­ بنیان در دوره مالی مرتبط با حداکثر یک سال گذشته پرداخت خواهد شد. این تسهیلات بر اساس رویه­ های کارشناسی صندوق بررسی خواهد شد.

تسهیلات سرمایه در گردش به چه مواردی و بر چه اساسی به شرکتها تخصیص می یابد؟

این تسهیلات برای تأمین سرمایه در گردش با نرخ 14% برای موارد زیر قابل تخصیص است:

  • جبران نقدینگی شرکت در تامین هزینه­ های مورد نیاز شرکت یا هزینه­ های جاری مرتبط با صادرات

  • تولید محصول جدید دانش­بنیان

  • توسعه و آماده­سازی صادرات محصول جدید دانش ­بنیان

ارزیابی مورد نظر برای تخصیص این تسهیلات بر اساس بررسی عملکرد گذشته و نیز بررسی سریع برنامه عملیاتی شرکت برای مصرف منابع درخواستی خواهد بود.

 آیا توسعه و آماده ­سازی محصول دانش بنیان شامل دریافت استانداردهای بین المللی و مطالعات و تحقیقات بازاریابی نیز می شود؟

بله- شرکت‌های دانش­ بنیان صادرکننده کالا و خدمات می­توانند برای دریافت مجوزها و استانداردهای بین­ المللی و یا انجام مطالعات بازار بین­المللی در راستای توسعه صادرات محصولات دانش­بنیان تسهیلات سرمایه در گردش تا سقف 2 میلیارد ریال با کارمزد 14% دریافت کنند.

تسهیلات سرمایه ثابت در چه مواردی به شرکتها اختصاص می یابد؟

اینگونه تسهیلات به ‌منظور توسعه امکانات و تجهیزات مرتبط با تولید صنعتی و یا ایجاد واحد صنعتی جدید برای تولید یک محصول دانش­ بنیان قابل تخصیص است.

اگر این محل هزینه کرد در خارج از کشور باشد، با زهم این تسهیلات به شرکت متقاضی ارائه می گردد؟

بله در صورتی که محل هزینه­ کرد تسهیلات سرمایه ثابت توسعه امکانات و تجهیزات یا ایجاد واحد صنعتی جدید در خارج از کشور باشد (سرمایه ­گذاری ایران در خارج از کشور)، چارچوب "قانون و مقررات لازم سرمایه­ گذاری­های ایران در خارج از کشور" باید رعایت شود. هم­چنین در صورت لزوم با توجه به قوانین و مقررات مربوطه، تایید شورای عالی سرمایه­ گذاری مرتبط با سازمان سرمایه­ گذاری و کمک­های اقتصادی و فنی ایران و یا شرکت سرمایه­ گذاری خارجی ایران برای تخصیص تسهیلات باید دریافت گردد.

 

یارانه سود تسهیلات به چه طریقی به شرکتها پرداخت می­شود و میزن آن چقدر است؟

یارانه سود تسهیلات مرتبط با سرمایه در گردش تا سقف معادل 5 میلیارد ریال به گونه­ای که منجر به کاهش سود تسهیلات به میزان 7% گردد. یارانه سود تسهیلات مرتبط با سرمایه ثابت (تولید صنعتی) تا سقف معادل 5 میلیارد ریال به گونه­ای که منجر به کاهش سود تسهیلات به میزان 7% گردد.

تسهیلات حمایت از صادرات به چه مواردی تعلق می­گردد و ضوابط پرداخت آن چگونه است؟

بر مبنای اصلاح ماده (7) آیین­ نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت­ها و موسسات دانش­ بنیان و تجاری­ سازی نوآوری­ها و اختراعات مصوب 93/11/26 هیات وزیران مبنی بر "ظرفیت ­سازی برای ورود محصولات دانش­ بنیان به بازار" شرکت­­های صادرکننده کالا و خدمات دانش­ بنیان می­توانند تا سقف حداکثر 20% ارزش صادرات انجام شده برای محصول دانش­ بنیان در دوره مالی گذشته، تسهیلات با نرخ قرض­ الحسنه برای نمونه­ سازی سایر محصولات دانش­ بنیانقابل صدور شرکت به بازارهای منطقه­ای و جهانی دریافت کنند. این تسهیلات حداکثر تا سقف 3 میلیارد ریال و بر اساس طرح ارایه شده مبنی بر توسعه کالا یا خدمت دانش­ بنیان جدید یا ارایه برنامه عملیاتی روشن برای وضعیت هزینه­ کرد تسهیلات مرتبط با فعالیت­های تولیدی و یا صادراتی شرکت ارایه خواهد شد. هم­چنین هم­زمانی ارایه این تسهیلات با سایر تسهیلات مورد درخواست موضوع این بسته پیشنهادی بلامانع است. البته تبصره ای هم وجود دارد که بر اساس آن استفاده از سایر تسهیلات مورد اشاره در این بسته، پس از تکمیل مرحله نمونه­ سازی برای کالا/خدمت جدید مطابق با شرایط و ضوابط صندوق نوآوری و شکوفایی نیز امکان­پذیر است.

 

منظور از تسهیلات توانمندساز چیست و میزان  کارمزد آن چقد راست؟

صندوق نوآوری و شکوفایی جهت حمایت از توانمندی­های شرکت­های دانش­ بنیان در توسعه بازار صادراتی، تسهیلات تا سقف 500 میلیون ریال با نرخ کارمزد 4% ارایه خواهد کرد. این تسهیلات برای موضوعات مرتبط با توسعه بازار شامل توسعه توانمندی شرکت برای طراحی صنعتی محصول مطابق با بازار، کمک به حل مسایل حقوقی بازارهای خارجی خاص و تقویت حضور نمایشگاهی یا معرفی کالا در بازار مورد نظر پرداخت خواهد شد. تشخیص این موارد به عهده صندوق نوآوری و شکوفایی خواهد بود.

از دیگر انواع تسهیلاتی که نامبردید تسهیلات توسعه بازار صادراتی است که خواهشمند است مختصری در خصوص آن توضیح بفرمایید.

شرکت­­های صادرکننده کالا و خدمات دانش­ بنیان می­توانند تسهیلات توسعه بازار صادراتی دریافت کنند. این تسهیلات از طریق تعامل با نماینده شرکت خارجی خریدار در داخل کشور و یا ساز و کار تهیه شده از طریق صندوق ضمانت صادرات ایران برای شرکت­های خارجی مستقر در خارج کشور فراهم خواهد شد. معاونت تسهیلات و تجاری­ سازی صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن رایزنی با بانکهای عامل خود و صندوق ضمانت صادرات ایران، برای اجرایی شدن این بخش، ساز و کار مناسب را طراحی خواهد کرد.

 

ساز و کار برخورداری ضمانت نامه بانکی صندوق نوآوری و شکوفایی برای شرکتهای صادرکننده چگونه است؟

صندوق نوآوری و شکوفایی با معرفی شرکتهای صادرکننده محصولات و خدمات دانش­ بنیان به بانکهای عامل خود، بانک توسعه صادرات ایران یا صندوق ضمانت صادرات ایران، امکان دریافت ضمانت­نامه­ های مورد نیاز برای تسهیل فرآیند صادرات شرکت را فراهم می­کند. معاونت تسهیلات و تجاری­ سازی صندوق نوآوری و شکوفایی برای اجرایی شدن این بخش، ساز و کار مناسب را طراحی خواهد کرد.

 

هدف از اختصاص تسهیلات حمایت از انتقال فناوری به شرکت های دانش بنیان چیست و ضوابط اعطای این تسهیلات به شرکتها چگونه است؟

هم­چنین به منظور تکمیل فرآیند حمایت از انتقال دانش فنی به شرکت‌های دانش‌بنیان و یا صادرات دانش فنی یا محصولات دانش‌بنیان که از طریق نمایشگاه‌های تخصصی محقق می‌شود، صندوق نوآوری و شکوفایی در قالب آیین‌نامه‌های کنونی خود تسهیلات ذیل را اعطا می‌نماید. این تسهیلات بر اساس مصوبه هیات عامل صندوق به صورت زیر خلاصه شده است.

در هر یک از موارد زیر به شرط آنکه مصداق نمونه‌سازی درخصوص تسهیلات اعطایی به تأیید کمیته اعتباری صندوق برسد تا سقف 3 میلیارد ريال تسهیلات می‌تواند قرض‌الحسنه تلقی شود. به علاوه این تسهیلات بر اساس رویه­ های کارشناسی صندوق بررسی شده و ملاک تایید آن بررسی برنامه عملیاتی روشن شرکت در زمینه فعالیت­های جاری یا آتی مرتبط با تولید محصول جدید، انتقال فناوری یا توسعه صادرات خواهد بود.

·  ارائه تسهیلات برای انتقال فناوری تا سقف 50% مبلغ کارشناسی شده قرارداد انتقال فناوری تا سقف 20 میلیارد ريال با نرخ سود 14% در قالب تسیهیلات قبل از تولید صنعتی

.  ارائه تسهیلات سرمایه در گردش برای شرکت‌های صادرکننده کالا و خدمات تا سقف 10 میلیارد ريال برای تأمین سرمایه در گردش قراردادهای منعقده با نرخ 14%

·  ارائه تسهیلات سرمایه ثابت برای شرکت‌های صادرکننده کالا و خدمات به‌منظور توسعه امکانات و تجهیزات مرتبط با نرخ 14% در قالب تسهیلات تولید صنعتی .

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا