موفق ترین نمونه میوه های تراریخته را بشناسید

به گزارش سیناپرس، ژن های هر موجود زنده را می توان به منزله کدهایی دانست که تمامی خصوصیات و ویژگی های آن موجود را به وجود آورده و در حقیقت می توان آن ها را در حکم اتاق فرمان زیستی حیات هر جانداری قلمداد کرد.

علم ژنتیک که می توان آن را شاخه ای از زیست شناسی دانست، در دهه های اخیر شاهد پیشرفت های بسیار زیادی بوده و دانشمندان به کمک این علم، قادر به مطالعه چگونگی و نحوه جا به جایی اطلاعات حیاتی بین نسل ها و موجودات مختلف هستند. 
در حقیقت این تغییرات مستمر و طولانی مدت رخ داده در  ژن های موجودات مختلف، دلیل اصلی تکامل در طبیعت محسوب شده و ویژگی های منحصر به فرد موجودات را شکل می دهد. البته این علم می تواند مورد سوء استفاده نیز قرار گیرد و به اصلاح ژنتیکی انسان نیز برسد اما بحث اصلاح ساختار ژنتیکی در حیوانات و گیاهان موضوعی متفاوت بوده و دانشمندان با آزادی عمل بیشتری در این حوزه ها به فعالیت می پردازند. 
حوزه دانش اصلاح ژنتیک بسیار گسترده بوده و کاربردهای متعددی در کشاورزی و دامداری دارد. افزایش جمعیت کره زمین، رشد بیش از حد مصرف گرایی و محدود بودن منابع آب و زمین های قابل کشت سبب شده تا پژوهشگران نسبت به ابداع و ارائه روش های نوین کشاورزی اقدام کنند تا بتوانند محصول بیشتری تولید کنند که نیاز به آب، کود و زمین های کمتری دارند و محصول تولید شده دارای مقاومت بیشتری در برابر آفت ها هستند. 
یکی از این روش ها، روش مبتنی بر ایجاد جهش ژنتیکی در گیاهان یا روش Space breeding technology است. در این روش، پژوهشگران با دستکاری و ایجاد جهش ژنتیکی در گیاهان مختلف، به کشاورزان این امکان را می دهند تا محصولاتی پربارتر، بزرگتر و با کیفیت بیشتری به دست آورند. در حقیقت پژوهشگران با ایجاد جهش ژنتیکی در دانه ها و بذرهای گیاهان، آن ها را به گونه ای پرورش می دهند که با مصرف کمتر کود و آب، محصولاتی با کیفیت تر و بیشتر تولید کنند. گاهی اوقات این اصلاح ژنتیکی به تغییر طعم محصولات کشاوری از قبیل میوه های نیز منجر می شود.
در اینجا به پنج نمونه از میوه هایی تراریخته ای که در مصرف و فروششان تاثیرگذار بوده اشاره می کنیم:

•    سیب قطب شمال 
سیب های قطب شمال برای مقاومت در برابر قهوه ای شدن ایجاد شده اند و در ایالات متحده برای مصرف موجود هستند. در اصلاح این سیب ها، پس از برش، از تغییر رنگ داخل آن جلوگیری می شود. کسانی که مسئول اصلاح سیب ها هستند ادعا می کنند که میوه ها و محصولاتی با این کیفیت به کاهش ضایعات غذا کمک می کند.

•    توت فرنگی هلویی
توت فرنگی در حال آزمایش است تا شیرین ترین طعم ممکن را به دست آورد. در ادغام دو میوه، برخی اصلاحات باعث می شوند تا توت فرنگی هایی با طعم هلو تولید شوند.

•    موز مقاوم در برابر بیماری
یک بیماری شایع در موز به نام پژمردگی فوزاریوم وجود دارد و بر همین اساس دانشمندان را بر آن داشته است تا به تولید گونه ای موز مقاوم در برابر این بیماری بپردازند. دانشمندان اطمینان می دهند که در اصلاح ژنتیکی این موزها مشکلی برای سلامت آنها ایجاد نمی شود.

•    گوجه فرنگی تند
برخی از دانشمندان برزیلی در حال آزمایش گوجه فرنگی تند هستند. برخی از ژن های گوجه فرنگی دارای همان ژن هایی هستند که مواد شیمیایی تند را به عنوان فلفل قرمز تولید می کنند، اما این ژن ها در گوجه فرنگی ها خفته هستند. با تغییر این بخش از ژنوم گوجه فرنگی می توان به گوجه فرنگی های تند مزه مانند فلفل دسترسی پیدا کرد.

•    پاپایای رنگین کمانی
پاپایا یک میوه استوایی شبیه خربزه است. به نظر می رسد پاپایای رنگین کمانی اصلاح شده تا تولید و مصرف این میوه کارآمدتر شود. مزارع پاپایا در سراسر هاوایی، تعداد زیادی از میوه های خود را به دلیل بیماری رینگز اسپات (ringspot) که پاپایا را درگیر می کند، از دست داده اند. از زمان تولید و تجاری سازی پاپایای رنگین کمانی در سال ۱۹۹۸ میلادی، ادعا می شود که این عمل باعث نجات صنعت تولید پاپایا در هاوایی شده است. 

مترجم: احسان محمدحسینی

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا