در حوزه‌های علم و فناوری هنوز دچار عقب ماندگی هستیم

وی تاکید کرد: در این هفته علاوه بر ایجاد تعاملات نمادی با چهار کشور، دو نمایشگاه دستاوردهای فناورانه و عرضه و تقاضای فناوری برپا خواهد شد، ضمن آنکه از 16 محصول فناورانه وزارت بهداشت رونمایی خواهد شد.

 دکتر عبدالحسین رحیمی صبح امروز (سه شنبه، 18 آذر) در نشستی مجازی به تشریح برنامه های هفته پژوهش پرداخت و با بیان اینکه دو دهه از برگزاری هفته پژوهش در جمهوری اسلامی ایران می‌گذرد، گفت: امسال وارد بیست و یکمین سال برگزاری این هفته می‌شویم در حالی که کشور با شرایط شیوع کرونا مواجه است. ما تا یک ماه قبل تصمیم داشتیم مراسم این هفته را به صورت ترکیبی مجازی-حضوری برگزار کنیم که به دلیل شدت یافتن شیوع این بیماری، مراسم هفته پژوهش بر بستر مجازی برگزار خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: بستر مجازی فرصتی را برای ما فراهم کرده است که پس از هفته پژوهش و پس از کرونا از این بستر برای سایر برنامه‌ها نیز بهره‌گیری کنیم.

رحیمی با اشاره به دستاوردهای بیش از 20 سال گذشته کشور در حوزه‌های علم و فناوری، اظهار کرد: سال‌های 1371 و 1372 سال‌های جوانه زنی مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری و مراکز کارآفرینی در دانشگاه‌ها بوده است که در این مدت دستاوردهای قابل توجهی را عرضه کردند، ضمن آنکه شاهد رشد مقالات علمی در ژورنال‌های بین المللی بودیم به گونه‌ای که در سال 1382 ، کشور بالاترین نرخ رشد کمی مقالات در سطح بین المللی را داشته و این امر موجب تعجب تحلیلگران خارجی شده بود.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، رتبه جهانی ایران در انتشار مقالات را 14 و 15 عنوان کرد و یادآور شد: در ادامه این مسیر اهتمام ویژه برای رشد کیفی مقالات در سطح بین المللی صورت گرفت که این امر موجب شد که ایران جز پنج کشور اول دنیا از نظر نرخ رشد مقالات کیفی قرار گیرد و در صورتی که این روند تا پایان سال 2020 ادامه یابد، ایران در میان چهار کشور اول دنیا قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه در 50 تا 60 سال گذشته ایران در حوزه‌های علم و فناوری عقب ماندگی‌های بسیاری داشته است، گفت: در حالی که کشورهای دنیا با شتاب زیادی در حوزه‌های علمی و فناوری به پیش می‌رفتند، ایران در جا می‌زد ولی وضعیت امروز ایران نشان از عرضه دستاوردهای قابل توجه دارد ولی اگر بخواهیم خود را با کشورهای پیشرفته مقایسه کنیم با نقص‌ها و عقب ماندگی‌هایی مواجه هستیم که باید این عقب ماندگی‌ها جبران شود.

به گفته وی بهترین راه مقابله با تحریم‌های حداکثری کار حداکثری است.

برنامه‌های هفته پژوهش

معاون وزیر علوم با اشاره به برنامه‌های هفته پژوهش که از روز شنبه 22 تا پنج‌شنبه 27 آذرماه جاری برگزار می‌شود، اظهار کرد: برنامه‌های هفته پژوهش از روز شنبه 15 آذرماه در سطح استان‌ها آغاز شده و در حال اجرا است که مهمترین برنامه‌های استانی شامل نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری استان، نشست‌های تخصصی صنعت و دانشگاه و میزگردهای تخصصی به منظور بررسی نقش پژوهش و فناوری در حل مسایل استانی می‌شود.

رحیمی به بیان برنامه‌های ملی این هفته اشاره کرد و یادآور شد: روز شنبه 22 آذرماه روز "پژوهش و فناوری؛ مدرسه و دانشگاه" نامگذاری شده است که در این روز زنگ پژوهش با حضور وزارت آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری به صدا در خواهد آمد.

وی عنوان روز یکشنبه 23 آذرماه را روز "پژوهش، فناوری؛ مشارکت تولید" و روز دوشنبه را "پژوهش، فناوری و جهش تولید" ذکر کرد و یادآور شد: اجرای فاز عملیاتی قراردادهای فرصت مطالعاتی اعضا هیات علمی دانشگاه‌ها و وزارت نفت و امضا قرار دادهای کلان حوزه اکتشاف با 5 دانشگاه منتخب کشور و افتتاح انستیتو پایین دستی "اندازه گیری هوشمند" و "توربین گازی" با وزارت نفت از جمله برنامه‌های این روز دوشنبه است.

رحیمی عنوان روز سه شنبه 25 آذر ماه را " روز بزرگداشت پژوهشگران و فناوران" ذکر کرد و گفت: در این روز جشنواره تقدیر از پژوهشگران و فناوران برتر با حضور مدیران ارشد کشوری و به صورت مجازی و حضوری برگزار خواهد شد ضمن آنکه از 16 محصول فناورانه وزارت بهداشت رونمایی خواهد شد.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم عناوین روزهای چهارشنبه 26 آذر ماه را "پژوهش، فناوری و علوم انسانی" و روز پنج شنبه 27 آذر را روز "پژوهش، فناوری و اثربخشی اجتماعی" عنوان کرد و افزود: در روز پنج شنبه 27 آذر ماه نمایشگاه دستاوردهای فناورانه افتتاح خواهد شد ضمن آنکه نمایشگاه مجازی دیگری برای عرضه و تقاضا فناوری و توانمندی‌ها برپا می‌شود. به گفته وی این نمایشگاه از 27 آذرماه آغاز می‌شود و تا دهه فجر ادامه خواهد داشت.

معاون وزیر علوم از برگزاری ارتباط با چهار کشور به صورت نمادین در هفته پژوهش خبر داد و یادآور شد: تعاملات ایران محدود به این چهار کشور نمی‌شود چرا که اعتقاد داریم برای آنکه جامعه بین المللی ما را بپذیرد باید در مجامع بین المللی حضور داشته باشیم از این رو در هفته پژوهش به صورت نمادین با چهار کشور تعاملاتی را آغاز خواهیم کرد.

رحیمی این چهار کشور را شامل "افغانستان"، "کره جنوبی"، "ایتالیا" و "مجارستان" دانست.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا