آمار کرونایی‌ها دستکاری می‌شود؟

 روزنامه خراسان گپ‌وگفتی با افرادی که با شیوع کرونا معروف شدند انجام داده است که بخش‌هایی از آن در ادامه می‌آید.

پزشکی که از آمپول می‌ترسد!

۱۸ سالگی وارد دانشکده پزشکی اصفهان می‌شود. مدتی بعد از فارغ التحصیلی اما لباس پزشکی را کنار می‌گذارد و روی صندلی روابط عمومی دانشگاه اصفهان و بعد هم سخنگویی سازمان غذا و دارو می‌نشیند.

کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت می‌گوید: «در کودکی مثل همه بچه‌ها از آمپول می‌ترسیدم. وقتی وارد حرفه پزشکی شدم هر بچه‌ای را ویزیت کردم، آمپول برای او ننوشتم مگر این‌ که ناگزیر بودم. برای خودم هم همین کار را کرده‌ام. در ۲۵ سال گذشته هرکسی برایم آمپول تجویز کرده سعی کردم جایگزین آن را استفاده کنم!»

 تست‌ PCR تنها ۶۰ درصد قابل اعتماد است. یعنی ممکن است تا چهل درصد مردم تست‌شان مثبت نباشد اما کرونا داشته باشند.دوم این‌ که تمام مبتلایان به مراکز بهداشتی درمانی دولتی مراجعه نمی‌کنند.

در نتیجه آماری که اعلام می‌شود همیشه کمتر از میزان واقعی است و در تمام دنیا وضع به همین شکل است. این‌که می‌گوییم آمار دستکاری شده است شاید این‌طور برداشت شود که مثلا روزی ۴۰۰ نفر بر اثر کرونا می‌میرند اما یک مسئول دستور می‌دهد نصف این آمار را اعلام کنند! این امکان ندارد.

جهانپور ۲۲ مهر سال گذشته، برادرش و کمی بعد، پدرش را از دست ‌داد. خودش این‌طور تعریف می‌کند: «غم برادرم باعث شد پدرم را هم از دست بدهم. او همیشه می‌گفت کسی حق ندارد برای من مراسمی برگزار کند و همین اتفاق افتاد. پدرم ۱۲ اسفند درگذشت و ما به خاطر کرونا، مراسمی برایش نگرفتیم.»

چراغ جدی حاشیه‌های جهانپور اواسط فروردین روشن شد، جایی که همه منتظر بودند تا او مثل همیشه در تلویزیون، آمار را اعلام کند اما جهانپور بعد از اعلام آمار به شدت از عملکرد چین در انتشار آمار همه‌گیری کرونا انتقاد کرد که با واکنش سفیر چین و سخنگوی وزارت خارجه همراه شد.

قبل از کنکور به پزشک شدن فکر نمی‌کردم

«۱۸ ساله بودم و دیپلم دانش سرای مقدماتی(تربیت معلم قدیم) گرفتم. سال ۱۳۵۴ با بالاترین نمره از دانش سرای کل کشور فارغ‌التحصیل شدم و هیچ‌وقت به پزشک شدن فکر نکردم.»

مسعود مردانی، فوق تخصص بیماری‌های عفونی با این مقدمه می‌گوید: «آن سال با بالاترین نمره، دیپلمم را گرفتم و بورسیه شدم. اوایل پیشنهاد دادند که لیسانس دانش سرای عالی بگیرم اما من از رشته‌هایش خوشم نیامد و همزمان درس خواندم و تدریس کردم. وقتی کنکور دادم همزمان در ۱۳رشته پزشکی و دندان پزشکی و ۳۴ رشته حقوق و مهندسی قبول شدم. من هم دانشگاه پزشکی جندی شاپور اهواز را انتخاب و همزمان در یک دبیرستان پسرانه تدریس کردم. از سال ۵۴ تا همین حالا من هم پزشک و هم در دانشگاه شهید بهشتی، معلم هستم.»

خودم را یک پزشک سلبریتی می‌دانم

مردانی ۱۳ سال از عمر کاری‌اش را در چهارمحال و بختیاری گذرانده و می‌گوید آن زمان هم مثل حالا چهره معروفی بوده است: «بیشتر از ۲۰ سال پیش در یک برنامه تلویزیونی استانی اجرا داشتم. من آن‌جا هم مجری بودم و هم کارشناس. روزگاری آن‌قدر طرفدار داشتم که موقع پخش برنامه‌ام خیابان‌های شهرستان خلوت می شد. آن موقع یک پیکان کهنه داشتم که مدام پنچر می شد ولی حتی یک‌بار دست به لاستیک نزدم. مردم آن‌قدر لطف داشتند که خودشان لاستیک را درست می‌کردند. الان هم اوضاع همین طوری است. از وقتی کرونا شروع شده و به برنامه‌های مختلفی می‌روم همه مردم، من را می‌شناسند.  چند روز پیش در آخرین مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی به بانک مراجعه کردم. در مسیر مراجعه به بانک، چندین نفر سراغم آمدند و عکس یادگاری گرفتند. حتی وقتی به بانک رسیدم کارم را سریع انجام دادند و … من خودم را یک پزشک‌ سلبریتی می‌دانم. سلبریتی‌ که ارتباط با مردم همیشه برایش لذت بخش بوده است.»

۸ دقیقه بعد از فارغ‌التحصیلی، عضو هیات‌علمی شدم

«قبل از این‌که تخصص عفونی را انتخاب کنم سه ماه رادیولوژی خواندم که درآمد بیشتری داشت ولی متخصص رادیولوژی فقط با عکس و دستگاه سونوگرافی ارتباط دارد. او هیچ وقت سراغ بیمار نمی‌رود تا شرح حال بگیرد. آن زمان با این‌که شاگرد اول پزشکان عمومی ایرانی بودم ولی رشته عفونی را انتخاب کردم که هر پزشکی با هر رتبه‌ای می‌تواند آن را بخواند. هنوز هفت یا هشت دقیقه از فارغ‌التحصیلی‌ام نگذشته بود که پیشنهاد دادند عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بشوم.»

با سهل‌انگاری، پای ویروس به پایتخت باز شد

از دکتر مردانی می‌پرسم اولین بار، خبر انتشار شیوع کرونا در کشورمان را چطور فهمیده و چه واکنشی داشته است که می‌گوید: «آخرین روزهای بهمن یکی از شاگردانم در قم با من تماس گرفت و گفت که برای چند بیمار هر چه آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کنم فایده‌ای ندارد. چند روز بعد همکار دیگری تماس گرفت تا درباره چند بیمار با شرایط مشابه مشورت کنیم. دو، سه روز بعد هم چند بیمار بدحال قمی سراغ خود من آمدند ولی هرکار کردم فایده‌ای نداشت و آن‌ها فوت کردند. همه این وقایع باعث شد تا یک اکیپ تحقیقاتی را به قم ارسال کنیم.

اولین‌بار دانشگاه تهران اعلام کرد که این بیماری کروناست و ما هم خبر را به اطلاع وزیر رساندیم. من البته قبلا چنین وضعیتی را تجربه کرده بودم. وقتی «مرس» در عربستان شایع شد عضو کمیته شورای عالی حج بودم. آن موقع عده‌ای از کرمانی‌ها به حج رفته و مرس را به ایران آورده بودند. من هم در روزنامه جام جم مطلبی با عنوان «کرونا را جدی بگیرید» نوشتم که بعدا خبرساز شد. آن زمان «مرس» که ویروس ضعیف شده کروناست در نطفه خفه شد ولی در کرونا مقداری اهمال کاری کردیم. شاید باورتان نشود وقتی اکیپ تحقیقاتی از تهران به قم رفتند در اولین اقدام، بیماران بدحال قمی را به بیمارستان‌های تهران منتقل کردند! آن موقع هنوز موردی از ابتلا به کرونا در تهران گزارش نشده بود ولی با سهل‌انگاری، پای ویروس به پایتخت باز شد.»

بیمه درستی برای بیکاری کرونا نداریم

«روزهای اول اسفند که تازه کرونا آمده بود متروی تهران روزانه 5 میلیون تردد داشت. در صورتی که بعد از تعطیلات عید این آمار به شصت هزار نفر رسید. در هیچ جای دنیا چنین همکاری را نمی‌توان دید. با این سطح از مشکلات که بعضی از مردم حتی توان پرداخت کرایه تاکسی را ندارند چند میلیون نفر در خانه نشستند و متروها خلوت شد.»

مردانی با این مقدمه می گوید: «وقتی مردم حمایت نمی‌شوند و ما حتی بیمه بیکاری درستی نداریم بخشی از جامعه مجبور است برای گذران زندگی‌ مقداری از پروتکل‌ها را نادیده بگیرد. در این چند ماه چند نفر بیمه بیکاری منظم گرفتند؟ این وام‌های یک میلیونی به چه کسانی رسید؟ در این اوضاع گرانی تا حالا سه بار برای خود من اخطار قطع تلفن آمده است. در صورتی که در بقیه کشورها این‌طور نیست. یکی از آشنایان ما در کانادا زندگی می‌کند و ماهیانه ۲۵۰۰ دلار بیمه بیکاری می‌گیرد. این‌قدر شرایط خوبی دارد که دعا می‌کند این ویروس ادامه یابد تا همین‌جور تعطیل باشد و حقوق بگیرد!»

آمار کرونایی‌ها دستکاری می‌شود؟

دستکاری شدن آمار مبتلایان همیشه پر از بحث و چالش بوده است. مردانی اما شبهات را بی‌جا می‌داند و می‌گوید: «سخنگوی وزارت بهداشت هر روز جلوی دوربین می‌آید و می‌گوید که از تعداد مراجعه‌کنندگان به مراکز دولتی که تست PCR انجام دادند، فلان تعداد مثبت شده‌اند. اول این‌ که تست‌ PCR تنها ۶۰ درصد قابل اعتماد است. یعنی ممکن است تا چهل درصد مردم تست‌شان مثبت نباشد اما کرونا داشته باشند. پس اگر آمار می‌گوید که امروز دو هزار نفر کرونا مثبت شده‌اند یعنی تعداد مبتلایان خیلی بالاتر است.

دوم این‌ که تمام مبتلایان به مراکز بهداشتی درمانی دولتی مراجعه نمی‌کنند. بعضی‌ها پیش دکتر محله‌شان می‌روند یا در خانه، خودشان را تیمار می‌کنند. این‌ها اگر کرونا داشته باشند به آمار روزانه اضافه نمی‌شوند. در نتیجه آماری که اعلام می‌شود همیشه کمتر از میزان واقعی است و در تمام دنیا وضع به همین شکل است. این‌که می‌گوییم آمار دستکاری شده است شاید این‌طور برداشت شود که مثلا روزی ۴۰۰ نفر بر اثر کرونا می‌میرند اما یک مسئول دستور می‌دهد نصف این آمار را اعلام کنند! این امکان ندارد.»

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا