نانوسیستم‌های هوشمند به کمک ژن‌درمانی می آیند

سالانه دو میلیون نفر در جهان در اثر ابتلا به آسیب‌های حاد کلیوی  جان خود را از دست می‌دهند. افرادی که زنده می‌مانند زمینه ابتلا به بیماری‌های مزمن کلیه  را دارند که در نهایت به ESRD، که مرحله نهایی بیماری‌های کلیوی است، منجر می‌شود؛ در این صورت باید کلیه‌ها خارج شوند و پس از آن پیوند کلیه انجام شود. این موضوع تبعات اقتصادی، اجتماعی و فردی زیادی را دربردارد.
دکتر علی حسین رضایان پژوهشگر دانشگاه تهران، در خصوص ضرورت انجام این طرح عنوان کرد: در ایران نیز طبق گزارش‌ها بیماری‌های کلیوی یکی از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین بیماری‌ها به شمار می‌آید. حدود 100هزار نفر در ایران مبتلا به نارسایی‌های پیشرفته و مزمن کلیه هستند که از این تعداد 52 هزار نفر تحت درمان دیالیز خونی صفاقی یا عمل پیوند قرار می‌گیرند؛ بنابراین در این طرح تلاش شده است تا به کمک فناوری نانو، نانوسیستم‌های هوشمندی با هدف کاربرد در حوزه ژن‌درمانی طراحی و ساخته شود.
وی افزود: انتقال ژن به کلیه یک روش درمانی امیدوارکننده برای بیماری‌های مقاوم به درمان در کلیه است. عوارض جانبی سیستمیک داروهای کلیه و مقاومت به درمان، دو مانع عمده در شکست بیماری‌های کلیوی هستند. اما با وارد کردن انتخابی ژن‌های درمانی به کلیه ممکن است بتوان بر این مسائل غلبه کرد.همچنین به کمک این روش می‌توان با تنظیم سیستم ایمنی، پاسخ بیماران به پیوند کلیه را نیز ارتقا بخشید.
رضایان ادامه داد: به طورکلی این شیوه‌ درمانی در صورت کارآمد بودن می‌تواند جایگزین استفاده از پیوند کلیه یا استفاده از داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی شوند که احتمال به سرطان و عفونت را افزایش می‌دهند.
به گفته و‌ی امروزه حامل‌های غیرویروسی توجه زیادی را به خود جلب کرده است؛ آنها در مقایسه با حامل‌های ویروسی به‌ سادگی تهیه می‌شوند، ایمن هستند و به ‌آسانی اصلاح می‌شوند.
این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر فاطمه عروجعلیان پژوهشگر مقطع پسادکترای مهندسی علوم زیستی دانشگاه تهران، دکتر علی حسین رضایان عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و دکتر محمد رمضانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکاران آنها است.
نتایج این کار پژوهشی در نشریه‌ International Journal of Pharmaceutics منتشر شده است.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا