جدال بر سر تراریخته‌ها بالا گرفت

در مناظره شب گذشته، نظرات کارشناسان در تقابل با یکدیگر و مجادله‌آمیز بود و موضوع اصلی این جدل برنج تراریخته‌ای است که هم‌اکنون در کشور در حال تولید است.

در این مناظره در حالی‌که بهزاد قره‌یاضی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی و نماینده سازمان محیط زیست، محصولات تراریخته را مفید و اجتناب‌ناپذیر دانست، آزاد عمرانی، عضو انجمن ارگانیک ایران، تراریخته‌ها را عامل افزایش سرطان پستان و بیماری‌های قلبی عنوان کرد. حجت الاسلام علی کشوری، دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی پیشرفت نیز موضوع تکنولوژی تولید محصولات تراریخته را جدا از حضور این محصولات بر سر سفره مردم دانست.

حجت‌الاسلام علی کشوری با بیان این‌که پنج نوع استدلال در موضوع محصولات تراریخته مورد توجه کارشناسان حوزه طب اسلامی و کارشناسان حوزه علمیه قم قرار گرفته است،گفت: «امیدواریم جلسه به سمتی برود که پرسش‌های ما جواب داده شود و پنج محور را مطرح خواهم کرد.»

حجت‌الاسلام کشوری گفت که مسأله نخست این است که ما با نگاه الگوی اسلامی پیشرفت، روش بررسی تکنولوژی‌های جدید را نمی‌پسندیم.

مسأله بعدی بحث اشکالات امنیتی است، چراکه در سال‌های اخیر پرزیدنت جایزه جهانی غذا یعنی آقای «مایکل کویین» که یک مقام امنیتی آمریکایی است به ایران سفر کرده و با آقای قره‌یاضی جلسه‌ای برگزار کرده است که بهتر است در مورد آن جلسه توضیح داده شود.

حجت الاسلام کشوری مسأله سوم را این‌گونه عنوان کرد: «نسبت به سلامت تراریخته‌ها مشکوک هستیم؛ ما نمی‌گوییم عدم سلامت تراریخته‌ها اثبات شده یا نشده بلکه می‌گوییم چون این محصولات با غذای مردم مربوط است نسبت به آن مشکوک هستیم. مشکوک بودن محصولات تراریخته حکم می‌کند تا این محصولات سر سفره مردم آورده نشود.»

قره‌یاضی، نماینده رئیس سازمان محیط زیست در این مناظره مدعی بود که توسعه و کشت ارگانیک، تراریخته و محصولات سالم را مورد توجه قرار داده است و در پاسخ به مساله امنیتی مطرح‌شده از طرف حجت‌الاسلام کشوری گفت: «از نظر امنیتی ما پاسخگوی شما نیستیم و مقامات امنیتی وجود دارند و ما به آن‌ها ایمان داریم؛ شما حضور هر فردی را توطئه تلقی می‌کنید.»

به گفته رئیس انجمن ایمنی زیستی، این محصولات موجب حفاظت از موجودات محیط زیستی، افزایش تنوع زیستی و بهبود کیفیت غذا می‌شوند.

اما حجت‌الاسلام کشوری به‌عنوان یک کارشناس منتقد تراریخته توضیح داد: «بیش از 2017 مقاله چالش‌های محصولات تراریخته را از لحاظ ایمنی زیستی و سلامت مورد نقد قرار می‌دهند. تراریخته‌ها در دنیا موافقان و مخالفانی دارد که باعث می‌شود ما نیز نسبت به آن مشکوک باشیم و موضوع سلامت و سفره مردم را مورد توجه جدی قرار دهیم.»

او اعلام کرد: «مجموعه‌ای از تشکل‌های جهانی و دانشمندان تاکید می‌کنند که تراریخته‌ها مشکوک هستند، بنابراین عقل هم حکم می‌کند نسبت به آن احتیاط کنیم.»

اما قره‌یاضی در دفاع از عملکرد خود ادعا کرد: «سال قبل مقالاتی درباره تراریخته‌ها تولید کردیم و حاصل یافته‌های ما می‌گوید تراریخته‌ها سالم است چرا که در زمانی برای دفع آفات نباتی از سموم استفاده می‌کردیم و تراریخته‌ها مانع مصرف آن خواهند شد.»

نماینده رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه هر کس ایجاد وحشت و نگرانی برای مردم کند، قابل پذیرش نیست گفت: «کسانی که درباره غذا و محیط زیست ایجاد التهاب روانی در مردم کنند تروریست هستند.» که این ادعا با اعتراض مجری برنامه روبرو شد.

در این مناظره همچنین آزاد عمرانی، عضو انجمن ارگانیک ایران از سخنان اخیر عیسی کلانتری مبنی بر فاقد آگاهی بودن منتقدان تراریخته انتقاد کرد و ضمن اظهار تأسف گفت: «ای کاش کلانتری نظر منتقدان را می‌شنید.»

این عضو انجمن ارگانیک ایران به گزارشی اشاره کرد که از طرف وزارت کشاورزی آمریکا و اتحادیه اروپا درباره تراریخته‌ها منتشر شده و گفت: «در این گزارش آمده که مصرف آفت‌کش‌ها پس از رهاسازی تراریخته‌ها 12 برابر افزایش یافته و علف‌کش‌ها وارد چرخه غذایی شده و باعث آلودگی زیست محیطی شده‌اند.»

عمرانی درباره برنج تراریخته گفت: «در سال 96 تا 97 در مؤسسه‌ای با حمایت بنیاد راکفلر برنج تراریخته و پنبه تولید شد که ایرانی نیست و منتج به آفت‌کش و علف‌کش بیشتر خواهد شد.»

او این ادعا را که تراریخته‌ها موجب کاهش سموم می‌شوند، باطل و دروغین دانست و گفت: «به عنوان  نمونه مگس‌های سفید در تهران نشانه مقاومت یک موجود زنده در برابر آفت‌کش و سموم هستند که نشان می‌دهند باید نسبت به استفاده از محصولات دقت شود.»

عمرانی از تولید انبوه برنج تراریخته انتقاد کرد و گفت: «موافقان تراریخته مدام می‌گویند آگاهی وجود ندارد در صورتی که باید پرسید آیا برنج تراریخته آزمایشات ایمنی را طی کرده است؟ وقتی آزمون و خطا را نمی‌دانیم چطور می‌توانیم بگوییم که محصول سالم است و چطور در برنامه ششم به سمت تولید انبوه این برنج برویم؟»

این عضو انجمن ارگانیک و کارشناس تغذیه نسبت به افزایش بیماری‌هایی مثل سرطان و بیماری‌های کبدی هشدار داد و گفت: «برای پیشگیری توجه به غذای سالم لازم است؛ چرا به کشاورزی و گیاهان دارویی یا کشت دیم توجه نشده است؟»

عمرانی در ادامه تأکید کرد: «در دنیا 20 هزار محصول تراریخته وجود دارد که فقط 400 محصول ارزیابی ریسک و مخاطرات را پشت سر گذشته‌اند؛ ما نیز اگر در مورد ذرت، برنج و پنبه سخن می‌گوییم باید تمام آزمایشات مورد توجه قرار بگیرند.»

به گفته عمرانی، تحقیقات در حال حاضر نشان می‌دهند که محصولات تراریخته بین 5 تا 13 درصد در افزایش سرطان پستان و بعضی از بیماری‌های قلبی مؤثر هستند.

 

گزارش: غزال غضنفری

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا