تغذیه با شیر مادر ضامن سلامت جامعه

شیر مادر علاوه بر جنبه های حیاتی در تغذیه نوزادان، سبب قدرتمندی سیستم ایمنی بدن نوزادان در برابر عوامل بیماری زا شده و این موضوع در جلوگیری از مرگ میر نوزادان و به ویژه نوزادان زودرس بسیار تاثیر گذار است. برای مثال به گفته پزشکان تغذیه کردن نوزاد از شیر مادر علاوه بر فواید فراوان برای کودک، خطر ابتلا به سرطان پستان را نیز در مادران به میزان زیادی کاهش می دهد.

به اعتقاد کارشناسان، تغذیه با شیر مادر در نخستین ساعات تولد نوزاد بسیار مهم بوده و مصرف هیچ نوع غذا و نوشیدنی از جمله آب و سایر غذاهای آبکی برای نوزادان زیر شش ماه توصیه نمی شود. مادران در صورت امکان به مدت دو سال تمام به فرزندان خود شیر داده و از شش ماهگی به بعد سایر غذاهای مناسب با سن کودک را به وی در کنار شیر مادر ارائه کنند.

مطالعات پیشین انجام شده توسط پژوهشگران موسسه ماکس پلانک آلمان نشان می دهد شیر مادر یکی از مهمترین و سالم ترین غذاهاست که برای نوزاد بسیار مفید خواهد بود و شیر دادن سلامتی مادر را نیز به همراه خواهد داشت. با توجه به این مساله تحقیقات جدید نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر می تواند خطر ابتلا به اوتیسم را در نوزادان کاهش دهد . به نظر می رسد که مصرف شیر مادر، خطر ابتلا به اوتیسم را در نوزادانی که زمینه ابتلا به این اختلال را به صورت ژنتیکی دارند ، کم می کند . از دیگر نتایج به دست آمده در این پژوهش ها می توان به این مساله اشاره کرد که تغذیه با شیر مادر با افرایش حساسیت نسبت به احساسات و هیجان ها در نوزادان همراه است اما محققان و پژوهشگران تاکید می کنند که هنوز شواهد و مدارک به دست نیامده که نشان دهد تغذیه با شیر مادر اثر نهایی بر احتمال ایجاد اوتیسم گذاشته و یا شدت آن را کاهش می دهد.

یکی از موضوعاتی که در این میان کمتر به آن پرداخته شده است، تاثیر پیشگیرانه شیر مادر بر آسیب های ناشی از آلودگی هوا در مناطق شهری روی نوزادان است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که تغذیه نوزادان با شیر مادر و شیردهی طبیعی مادران، می تواند تاثیرات منفی آلودگی هوا را در این افراد کاهش دهد. این موضوع به ویژه در مناطق شهری پر ترافیک و آلوده ، نمود بیشتری دارد. آیتانا لرتخواندی (Aitana Lertxundi) پژوهشگر دانشگاه باسک  University of the Basque در کشور اسپانیا در یک پروژه تحقیقاتی به بررسی تاثیرات مخرب قرار گرفتن نوزادان در برابر آلودگی هائی مانند  PM2.5  ( ذرات معلق جامد و مایع در هوا )  و دی اکسید نیتروژن NO2 ،  در طول یکسال نخست زندگی ، پرداخته است.

در این مطالعات وی به وجود رابطه ای معکوس در وجود مواد آلاینده ای مانند ذرات معلق  و  دی اکسید نیتروژن و تغذیه با شیر مادر پی برد که در شکل گیری سلامت جسمی و روحی نوزادان تاثیر به سزائی دارد.

در این یادداشت به معرفی نکاتی می پردازیم که می تواند مادران را در تغذیه بهتر نوزادانشان یاری کند:

  • پزشکان و کارکنان بیمارستان ها باید مادران جوان را با فواید تغذیه با شیر مادر آشنا کرده و اثرات تبلیغاتی شرکت های ارائه دهنده شیر خشک را کم کنند.
  • متخصصین تغذیه با شیر مادر، پزشکان و کارکنان بیمارستان ها باید نسبت به آموزش نحوه شیردهی صحیح به مادران جوان پیش از ترخیص ان ها از بیمارستان اقدام کنند.
  • بهتر است کلاس های آموزشی مختلفی برای مادران باردار ارائه شود که در آن ها اطلاعات مورد نیاز مادران ارائه شده و همچنین به طور جدی بر فواید تغذیه با شیر مادر تاکید شود. این مساله سبب ایجاد ذهنیت مثبت در ذهن مادران پیش از تولد نوزاد و همچنین سایر افراد جامعه در مورد تغذیه با شیر مادر خواهد شد.
  • دولت ها باید نسبت به ارائه مرخصی زایمان برای مدت مناسب و ایجاد تسهیلات شیردهی به مادران طی 12 ماه نخست تولد نوزاد خود اقدام کنند.
  • کارشناسان توصیه می کنند که دولتمردان نسبت به تهیه بانک شیر مادر اقدام کرده و مادرانی که توانائی تولید شیر کافی دارند، مقداری از شیر خود را به این مراکز اهدا کرده و در مواقع ضروری برای تغذیه نوزادانی که مادرانشان به دلایل پزشکی قادر به شیردهی نیستند، استفاده شود.
  • تعبیه و طراحی مراکز مناسب و ویژه برای شیردهی مادران در فضاهای شهری و اماکن عمومی مانند پارک ها، مترو، فروشگاه ها و …
  • ارائه آموزش همگانی و افزایش آگاهی جامعه نسبت به اهمیت تغذیه با شیر مادر.

به اعتقاد کارشناسان، تغذیه با شیر مادر در نخستین ساعات تولد نوزاد بسیار مهم بوده و مصرف هیچ نوع غذا و نوشیدنی از جمله آب و سایر غذاهای آبکی برای نوزادان زیر شش ماه توصیه نمی شود. مادران در صورت امکان به مدت دو سال تمام به فرزندان خود شیر داده و از شش ماهگی به بعد سایر غذاهای مناسب با سن کودک را به وی در کنار شیر مادر ارائه کنند.

به خاطر داشته باشید که شیر مادر دارای تمامی مواد غذائی مورد نیاز بدن کودک بوده و نقش مهمی در رشد مغز و ساختار عصبی نوزادان ایفا می کند، به همین دلیل شیر مادر به عنوان غذائی کامل به عنوان نخستین وعده غذائی شناخته می شود که به کمک آن امکان رشد همه جانبه و مطلوب بدن نوزادان فراهم می شود. از سوی دیگر شیر مادر باکتری های ضروری و لازم را به بدن نوزاد منتقل می کند و این باکتری ها در بهتر هضم شدن غذا در دوران بزرگسالی فرد بسیار موثر است. به گفته کارشناسان تنوع و ثبات میکروبیوم روده در یک انسان  تا حد زیادی تحت تاثیر رژیم غذایی چند ماه اول زندگی اش است.

فاطمه کردی

منبع: thehealthsite

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا