گردشگری با فرهنگ ما در تناقض نیست و پدیده ای مقدس است

دکترمحمدحسین ایمانی‌خوشخو در نشست خبری روز یکشنبه (۲۴ بهمن‌ماه) در خصوص دومین کنفرانس بین المللی گردشگری ومعنویت گفت: مشکل عمده در توسعه نیافتن گردشگری ایران آن است که بنیان‌های نظری مطابق و منطبق با چارچوب فرهنگی و ارزشی کشور وجود ندارد یا اگر دارد بسیار ضعیف است و هنوز متاسفانه از لحاظ بنیان‌های نظری نتوانسته‌ایم گردشگری را به یکی از مسائل مهم کشور که منافاتی با اصول فرهنگی و ارزشی ندارد، تبدیل کنیم.

رییس دومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت در ادامه افزود: گردشگری نه تنها با اصول فرهنگی ما در تناقض نیست، بلکه با نگاه معنوی جایگاهش آنقدر ارتقاء می‌یابد که مقدس می‌شود.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ اظهار کرد: در 30 ساله گذشته دولت ها به گردشگری کم اشاره نکرده اند . همه به آن توجه نشان داده اند و برایش برنامه ریزی کرده اند،اما از آنجاییکه از لحاظ بنیان‌های نظری نتوانسته‌ایم گردشگری را به یکی از مسائل مهم کشور تبدیل کنیم همچنان شاهد رونق نیافتن و نبود نگاهی بلندمدت و عمیق در برنامه‌های توسعه‌ای گردشگری کشور هستیم.

وی همچنین تصریح کرد: در ۱۵ سال گذشته به این نتیجه رسیدیم که باید به صورت علمی به گردشگری بپردازیم و امروز به این نتیجه رسیدیم که باید با نگاه معنوی ،گردشگری را دنبال کنیم.در نهایت در پی این هستیم تا ثابت کنیم گردشگری با اصول فرهنگی ما در تناقض نیست، بلکه پدیده‌ای مقدس است.

دکترایمانی عنوان کرد: نه تنها یک گونه گردشگری، بلکه همه گونه‌های آن امری معنوی، مقدس و آسمانی هستند. در دنیا به این موضوع خیلی کم پرداخته شده، اگرچه علاقه‌مندان زیادی دارد که مقاله‌هایی نیز درباره آن نوشته‌اند اما بحث‌ها، عمیق نبوده است. معمولا با بیان گردشگری و معنویت سریع در گردشگری مذهبی فرود آمده‌اند، در حالی که این دو موضوعی متفاوت از یکدیگر است.

وی تاکید کرد: به عقیده ما گردشگری در درون خود رویکردی معنوی دارد که وقتی این نگاه حاکم شود، حتما در برنامه‌های کشور بندهای زیادی به آن اختصاص می‌یابد. به نظر می‌رسد اگر رابطه گردشگری و معنویت را در کشور به خوبی تبیین کنیم، کار بزرگی انجام داده‌ایم و مسیر برای توسعه هموار شده است.در حالی که امروز مشکل اساسی در حوزه گردشگری توسعه نیافتن و رشد نکردن آن است.

رییس دومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت افزود: براساس همین اصول بود که سال گذشته نخستین کنفرانس با حضور اساتید و محققان خارجی برگزار شد. فکر می‌کردیم با همان یک کنفرانس، طرح موضوع صورت گیرد، اما در پایان با پیام‌هایی از داخل و خارج مواجه شدیم که ظاهرا مفهوم برایشان تازه مطرح شده بود. آن‌ها خواستار ادامه این جریان بودند. بنابراین در این راستا دپارتمان و کمیته‌ای علمی تشکیل شد.

وی افزود: به کنفرانس بین المللی گردشگری و معنویت امسال ۱۲۰ مقاله رسیده که ۲۵ مقاله با داوری نسبتا سخت‌گیرانه برای ارائه در کنفرانس یا چاپ در کتاب مصوب شده است. همچنین اساتیدی چون رضا داوری اردکانی، رییس فرهنگستان علوم، پروفسور اعوانی، محقق دین و فلسفه و عضو فرهنگستان علوم و خانم پروفسور فاگنونی، استاد دانشگاه سوربن فرانسه و رییس توسعه فرهنگی سازمان یونسکو دراین همایش به سخنرانی خواهند پرداخت. سال پیش جایزه بین‌المللی گردشگری معنویت به پروفسور شارپلی، صاحبنظر گردشگری و معنویت از انگلستان اعطا شد امسال نیز این جایزه به یکی دیگر از استادان داخلی یا خارجی اعطا میشود.

دکتر ایمانی‌ سپس درباره وجه تمایز کنفرانس دوم توضیح داد: موضوعات این کنفرانس نسبت به سال پیش ارتقاء کیفی داشته است. ما به مباحثی چون فلسفه، دین و اخلاق، روان‌شناسی و سلامت معنوی، فرهنگ و جامعه، مدیریت، اقتصاد و بازاریابی، هنر، معماری و ادبیات و ارتباط آن‌ها با گردشگری خواهیم پرداخت.

گردشگری نه تنها با اصول فرهنگی ما در تناقض نیست، بلکه با نگاه معنوی جایگاهش آنقدر ارتقاء می‌یابد که مقدس می‌شود.

پرداختن به گردشگری از زاویه معنویت دغدغه ها را کم میکند

دکتر ایمانی با تاکید براینکه مقام معظم رهبری همیشه بر نظریه‌پردازی در علوم انسانی تأکید داشته‌اند،گفت: ما در این موضوع از کشورهای توسعه یافته عقب‌تر نیستیم، اما نظریات خود را معمولا بیان نمی‌کنیم. وقتی فرضیه‌های گردشگری و معنویت را در سطح جهان مطرح کرده‌ایم با علاقه‌مندی‌ خارجی‌ها روبرو شده که این امر نشان دهنده آن است که قابلیت بیان حرف‌ها و تئوری‌های جدید در حوزه علوم انسانی را داریم.

وی همچنین در پاسخ به خبرنگار سیناپرس در خصوص تأثیر حضور اساتید خارجی در توسعه گردشگری به بهانه برگزاری این کنفرانس  اظهار کرد: در حال حاضر نگاه مردم خارج از کشور به ایران حاکی از علاقه شدید آن‌ها برای سفر به کشورمان است. موانع هم کمتر شده اگرچه اخیرا با اقدام دولت آمریکا موانعی ایجاد شده با این حال وجود چنین ارتباطاتی در ترغیب فرهیختگان خارج از کشور برای حضور در ایران کمک می‌کند.

دکتر ایمانی درباره دستاوردهای علمی کنفرانس نخست نیز گفت: ظرف یکی دو سال نمی‌توان دستاورد خاصی را به دست آورد ولی از همین حالا زمینه تأثیرگذاری آن را در سه شهر قم، تبریز و مشهد شاهد هستیم. سال گذشته حتی می‌خواستند این کنفرانس در کشور مالزی برگزار شود. این نشان می‌دهد آن‌ها می‌خواهند با پذیرش این میزبانی‌ها تأثیرات گردشگری و معنویت را در حوزه استانی خود یا حتی کشوری تجربه کنند

وی تأکید کرد: مهمترین اثر این رویداد آن است که خود را در گردشگری به سختی نیاندازیم، چرا که درحال حاضر با سختی آن را پیش می‌برند. هنوز عقبه ذهن ما گردشگری مسئله مهمی نشده و ابعاد مادی ذهن‌ها را نسبت به آن قفل کرده است. گردشگری باید به امری مقدس تبدیل شود نه امری که با ترس و واهمه از آن یاد می‌کنیم. ما حتی معتقدیم حرف‌هایی که درباره اثر منفی حاصل از سفر گردشگران غربی به ایران زده می‌شود درست نیست چرا که گردشگر برای تفریح و کارهای دیگر که به ایران نمی‌آید. آن‌ها هدف را به خوبی شناسایی می‌کنند.

رییس دانشگاه علم و فرهنگ در پاسخ به اینکه آیا برگزاری این کنفرانس به منزله تلاشی برای قانع کردن جمعی است که گردشگری را مترادف با فساد و فحشا می‌دانند، اظهار کرد: هدف اصلی این نیست اذهانی که به هر دلیلی رابطه خوبی با گردشگری ندارند را سریعا اصلاح کنیم، اما پرداختن به گردشگری از زاویه معنویت به کاهش دغدغه‌های این گروه کمک می‌کند.

رونمایی از نخستین نشریه علمی تخصصی گردشگری و معنویت

در ادامه این نشست دکتر منوچهر جهانیان، رییس دانشکده علوم گردشگری درخصوص رویکرد این کنفرانس گفت:  نگاه معنویت در تمام گونه‌های گردشگری جاری است و نگاه مادی در گردشگری در حال رسیدن به بن‌بست است. انسان به دنبال گمشده خود و شناخت خویشتن برای سیر و سلوک است.

او همچنین به ثبت این رویداد در تقویم سازمان جهانی اشاره کرد و گفت: این اقدام نشان دهنده تأثیرگذاری گردشگری و معنویت در عرصه بین‌الملل است که امیدواریم در داخل نیز نسبت به آن توجه بیشتری صورت گیرد.

رئیس دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ همچنین از انتشار اولین نشریه تخصصی-علمی این حوزه خبرداد و گفت: نخستین نشریه علمی –تخصصی گردشگری و معنویت مجوز پژوهشی را با مدیر مسئولی دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو و سردبیری ریچارد شارپلی اخذ کرده است که در این کنفرانس رونمایی خواهد شد.

دومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت ۲۶ و ۲۷ بهمن‌ماه در دانشگاه علم و فرهنگ با حضور اساتیدی از انگلستان، استرالیا، هنگ‌کنگ، یونان و مالزی برگزار می‌شود.

 

گزارش: فرگل غفاری

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا