کامپیوتر کوانتومی روی میز

کمتر از یک دهه است که روش‌های بهتر و قدرتمندتر دیگری برای پردازش اطلاعات پیش رویمان قرار گرفته که بر اساس مکانیک کوانتومی است. این روش جدید با ویژگیهایی همراه است که آنرا از محاسبات کلاسیک بسیار متمایز می‌سازد. در محاسبات کامپیوتری کلاسیک همه چیز به صفر و یک یا هست و نیست ترجمه می‌شود. بنابراین یک پدیده یا یک است و هست یا صفر است ونیست. در این سیستم‌ها بیت‌ها حکم چراغ‌هایی را دارند که یا خاموش‌اند یا روشن. اما وقتی پای محاسبات کوانتومی به میان می‌آید، ماجرا عوض می‌شود. اما وقتی صحبت کیوبیت‌ها یا بیت‌های کوانتومی می‌شود، دیگر خبری از آن صفر و یک نیست. کیوبیت‌ها می‌توانند صفر یا یک یا هر مقدار دیگری بین این دو داشته باشند. اینجا بود نبود مطلق یا سیاه و سفید بی معنی است و بودن و نبودن همان‌قدر واقعی‌اند که چیزی بین بودن و نبودن. این ویژگی به محاسبات کوانتومی اجازه می‌دهد، به صورت موازی دست به محاسبه و پردازش بزنند. یعنی در آن واحد به صورت موازی اطلاعات را پردازش کنند. همین موضوع باعث می‌شود توانایی محاسباتی کامپیوترهای کوانتومی بسیار بسیار زیادی باشد. محققان سال‌ها است تلاش می‌کنند یک کامپیوتر کوانتومی کاربردی بسازند.

به گزارش سیناپرس و به نقل از ایسنا؛ یکی از مهمترین قابلیت‌های سیستم‌های کامپیوتری توانایی انجام محاسبات موازی و چندگانه است. چیزی که سازمان‌های دانش‌محور مانند ناسا شدیدا به آن نیاز دارند.

 

پیش از این سریع‌ترین کامپیوتر موجود در دنیا ساخت آی.بی.ام بود اما محققان دانشگاه ساسکس انگلیس اعلام کردند که موفق به ساخت کامپیوترهای کوانتومی در مقیاس بزرگ و عملیاتی شده‌اند و این موضوع می‌تواند دنیای فناوری را با یک انقلاب و تحول عظیم مواجه کند.

 

کامپیوترهای کوانتومی می‌توانند محاسبات را بسیار سریع‌تر از سیستم‌های معمولی انجام دهند و برخی مسائل را که ممکن است حل آنها برای سیستم‌های معمولی از چندین ساعت تا چند روز طول بکشد، در چند ثانیه حل کنند! دلیل این موضوع این است که سیستم‌های معمولی از واحد بیت برای انجام محاسبات استفاده می‌کنند اما سیستم‌های کوانتومی از کیوبیت استفاده می‌کنند که از بیت بزرگتر بوده و حجم بیشتری برای داده‌ها دارد.

 

قدم بعدی برای محققان ساخت دستگاهی است که از پردازش حجم داده‌ای 10 کیوبیتی پشتیبانی کند که در صورت موفقیت آنها می‌توان گفت دنیای فناوری به طور کامل دگرگون خواهد شد. در پروژه دانشگاه ساسکس متخصصانی از گوگل، دانشگاه آرهوس و چند موسسه تحقیقاتی در زمینه علوم کامپیوتر همکاری می‌کنند.

 

پیش از این سیستم‌های کوانتومی از نظر تئوری وجود داشتند اما این اولین بار است که یک سیستم در مقیاس بزرگ و عملیاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تیم تحقیقاتی دانشگاه ساسکس چند سال است که بر روی جنبه‌های مختلف این سیستم‌ها نظیر ابعاد، اجزا، سیستم مصرف برق و سامانه خنک‌کننده آن کار می‌کنند و در حال حاضر بر روی ساخت دستگاه 10کیوبیتی متمرکز هستند

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا